אובדן חוש הטעם וחוש הריח הוא המנבא החזק ביותר לקבלת תוצאה חיובית לקורונה. כך עולה מתוצאות ביניים של מחקר חדש שבוצע במסגרת שיתוף הפעולה בין מכבי שירותי בריאות, מכון ויצמן ומכון KI.
עוד בעניין דומה
המחקר בוצע בקרב 110,413 מבוטחי "מכבי", מהם 2,728 שעברו בדיקת קורונה במהלך 14 הימים לאחר שענו על שאלון תסמיני בריאות שהופץ על ידי הקופה באפליקציה. 84 קיבלו תוצאה חיובית לקורונה. 2,644 קיבלו תשובה שלילית. בוצע גם ניתוח נתונים לבדיקת הקשר בין התסמינים שדווחו לתיק הרפואי לפני בדיקת הקורונה לבין תוצאות הבדיקה.
אחרי אובדן חושי טעם וריח, המנבאים החזקים ביותר לקורונה הם בלבול, עייפות ושלשול. חום של מעל 37.5 מעלות הוא המנבא החמישי לתוצאה חיובית, אחרי כאב ראש, גודש באף ונזלת. שיעול יבש מוקם רק במקום השמיני מבחינת עוצמת הניבוי.
הממצאים: במקרה של הופעה או החמרה באובדן חוש הטעם או הריח, יש לנבדק סיכוי של פי 8.6 לתוצאה חיובית לקורונה. במקרה של הופעה או החמרה של בלבול, הסיכוי לתוצאה חיובית בבדיקת נוכחות הנגיף פי 3.2. עייפות או חולשה - הסיכוי פי 2.8 לתוצאה חיובית. שלשול - סיכוי של פי 2.3 לתוצאה חיובית.
החוקרים המליצו שלאור דיווח על אובדן חוש הטעם והריח, יש להוסיף תסמין זה כקריטריון בודד שדי בהימצאותו כדי לאשר עריכת בדיקת קורונה גם למי שלא באו במגע עם חולה מאומת. בנוסף, המליצו לתת עדיפות בבדיקות למי שעומדים בקריטריונים הקיימים ומדווחים גם על בלבול ועייפות.
השתתפו במחקר: ברק מזרחי, ד"ר קרני מרקוס וניר קלקשטיין ממכון KI, חגי רוסמן, פרופ' ערן סגל וד״ר סמדר שילה ממכון ויצמן, יעל ברר, פרופ' ורדה שלו ופרופ' גבי חודיק מ"מכבי".
ממצאים דומים הושגו גם במחקר שנעשה באנגליה והתבסס על שאלוני תסמינים.